Новини

Posted in Новини СТАТТІ

“Гомін, гомін по діброві”: інтерв’ю з Леопольдом ЯЩЕНКОМ – Петро ШУЛЬГА, 2013

За публікацією: “Гомін, гомін по діброві” [Інтерв’ю з Леопольдом Ященком] // Дзвони душі моєї / Петро Шульга. – Київ, 20__. – С.240-250. – pdf.

Цей матеріал свого часу підготував журналіст-“гомінчанин” Петро Васильович Шульга. Інтерв’ю надрукували тоді ще два періодичні видання (див. Публікації про “Гомін” і Леопольда Ященка), але тільки у власній книжці автор зміг подати його в повному обсязі, зберігши не лише інформацію, але й пряму мову Леопольда Івановича. І за це ми йому дуже вдячні! :)

2 червня 2013 року виповнилося 85 років з дня народження видатного маестро Леопольда Ященка – лауреата Шевченківської премії, знаного композитора, музикознавця, піснетворця, незмінного керівника Етнографічного хору “Гомін”, фольклорного ансамблю “Криниця”, невтомного борця за розвиток та популяризацію української народної пісні.

Цю знакову подію відзначає не лише славетна родина Леопольда Ященка та Лідії Орел, не тільки наші хорові колективи, а й уся співуча Україна. Без жодного перебільшення Ященка називають людиною з пісенної легенди, живою сопілкою, іноді навіть диваком. Адже серед сучасників навряд чи знайдеться хтось подібний, про кого ходило б стільки легенд з нашого реального життя.

Continue reading ““Гомін, гомін по діброві”: інтерв’ю з Леопольдом ЯЩЕНКОМ – Петро ШУЛЬГА, 2013″

Posted in Новини ВИДАННЯ

Українські народні пісні Охматівського хору (збірник) – Порфирій ДЕМУЦЬКИЙ, Леопольд ЯЩЕНКО, 1968

Українські народні пісні Охматівського хору: Збірник / Порфирій Демуцький; упор. та авт. вступної статті Леопольд Ященко. – Київ: Музична Україна, 1968. – 52 с., нот. – pdf.

Це видання має свою цікаву історію. З високою ймовірністю, його упорядник Леопольд Ященко не бачив його у друкованому вигляді, оскільки у 1968 році, після підписання Листа протесту проти політичних переслідувань в Україні, був звільнений з роботи, і тираж цього збірника, який мав ось-ось вийти, найімовірніше, був знищений. Можливо, хтось із співробітників виніс один чи кілька примірників з друкарні; можливо, він потрапив за кордон і там зберігся… У кожному разі, дуже дякуємо ресурсу chtyvo.org.ua, на якому ми його віднайшли!

Охматівський народний хор – видатне явище української музичної культури минулого. Це був перший в Україні хор, який в основу свого мистецтва поклав народну пісню і суто народний спосіб її виконання. Його можна вважати попередником таких відомих сучасних колективів, як Державний заслужений український народний хор імені Григорія Верьовки, Черкаський народний хор…

Continue reading “Українські народні пісні Охматівського хору (збірник) – Порфирій ДЕМУЦЬКИЙ, Леопольд ЯЩЕНКО, 1968”

Posted in Новини Концерти ВІДЕО

Свято Купала: “Гомін” у Гідропарку – 03.07.1993

Ось воно, купальське свято, з року в рік творене Леопольдом Ященком і його однодумцями у київському Гідропарку біля Венеційського мосту! Прадавні пісні з різних куточків України, елементи традиційного народного дійства – і так легко розмиваються межі між хором і глядачами! Кожен бере участь настільки, наскільки сам цього хоче :)

Це свято “Гомін” завжди переносив до найближчої суботи – щоб можна було гуляти до ранку, не поспішаючи на роботу чи навчання…

Відео: © Сергій Марченко.

Відцифрування та обробка: Дмитро Кириченко, студія 8mm.emgallery.net.

Posted in Новини Концерти ВІДЕО

“Гомін” на святі Купала в Музеї народної архітектури та побуту України (Київ, Пирогів) – 06.07.1993

Традиційне свято Купала в пирогівському Музеї відбувалося щороку за народним календарем – 6 липня. До ранку святкувати було не можна, і люди розходилися на останні автобуси. Зазвичай на музейне свято приїздили, окрім “Гомону”, ще кілька сільських фольклорних гуртів зі справжніми купальськими піснями – тож “гомінчанам” було що не лише поспівати, а й послухати.

Саме на такому святі Леопольд Ященко записав кілька купальських шедеврів: від колективу з с.Берлози Козелецького р-ну Чернігівської обл. “Ой да тихо, тихо Дунай воду несе” і “Та через село та й піч везено”, а від їхніх земляків з-під Козельця “Ой по горі, по долині”

Відео: © Сергій Марченко.

Відцифрування та обробка: Дмитро Кириченко, студія 8mm.emgallery.net.

Posted in Новини Концерти ВІДЕО

“Гомін” на святі Купала в Пущі-Водиці – 10.07.1993

Третє свято Купала за участю Етнографічного хору “Гомін” у 1993 році :)

Відео: © Сергій Марченко.

Відцифрування та обробка: Дмитро Кириченко, студія 8mm.emgallery.net.

Posted in Живий звук Новини Концерти АУДІО ВІДЕО

З новорічного концерту “Гомону” – 15 січня 2000

Фрагменти новорічного концерту Етнографічного хору “Гомін” у Будинку вчителя 15.01.2000 – гурти “Козаки” і “Відгомін (“Нивки”), список відтворення:

“Козаки” – усе разом: YouTube »
“Відгомін” (“Нивки”) – дві пісні разом: YouTube »

Відео: Петро Гончар (?).

Відцифрування та обробка: Дмитро Кириченко, студія 8mm.emgallery.net.

Зміст:

Continue reading “З новорічного концерту “Гомону” – 15 січня 2000″

Posted in Живий звук Новини Концерти ВІДЕО

“Гомін” на обжинках у Національному музеї народної архітектури та побуту України – 25.07.1992


Пісні поодинці: відеоальбом на Vimeo.

Унікальний матеріал – справжня машина часу! – зберігся в архіві керівника хору завдяки авторові відео, п.Сергію Марченку (©), який подарував Л.І.Ященку цю касету на один з ювілеїв. “Гомін” у розквіті, Музей у зеніті, жниварські та обжинкові пісенні шедеври – і люди, люди… :)

Відцифрування та обробка: Дмитро Кириченко, студія 8mm.emgallery.net.

Зміст відео:

Continue reading ““Гомін” на обжинках у Національному музеї народної архітектури та побуту України – 25.07.1992″

Posted in Живий звук Новини Концерти АУДІО

Виступ “Гомону” та Леопольда Ященка на вечорі пам’яті Івана Гончара, 27.01.2008 – АУДІО

Щороку 27 січня, на день народження свого засновника, Музей Івана Гончара збирає громаду на вечір пам’яті Івана Гончара – поділитися спогадами, подумати про майбутнє, поспівати. І на кожному такому вечорі присутній хор “Гомін”. Леопольд Ященко завжди згадував Івана Макаровича як ідейного натхненника створення “Гомону” – неформального колективу, завданням якого має бути сприяння пісні в побуті та відродженню народних свят.

Публікуємо фрагменти архівного аудіозапису виступу Леопольда Ященка та хору “Гомін” у Музеї Івана Гончара 27 січня 2008 року.

Continue reading “Виступ “Гомону” та Леопольда Ященка на вечорі пам’яті Івана Гончара, 27.01.2008 – АУДІО”

Posted in Новини СТАТТІ

Ходить коляда в Україні – Леопольд Ященко, 2000

За публікацією: Леопольд Ященко. Ходить коляда в Україні // Українська газета. – 2000. – №1(171). – 6 січня. – PDF.

Цей текст, імовірно, був записаний з усної розповіді Леопольда Івановича, або ж зазнав надто великих редакційних втручань. Про це можна судити з багатьох дуже нехарактерних для нього висловів; зокрема, викликає значні сумніви виклад етнографічних відомостей. На користь усної версії свідчить також відсутність у персональному архіві Леопольда Ященка первісного варіанта статті чи якихось чорнових записів. Утім, примірник газети підписаний рукою автора; отже, він публікацію, принаймні, бачив.

Continue reading “Ходить коляда в Україні – Леопольд Ященко, 2000”

Posted in Новини ВІДЕО

Свято Купала: “Гомін” у Гідропарку – 07.07.2000

Інтерв’ю з Леопольдом Ященком на святі Купала в Гідропарку, 7 липня 2000 року – фрагмент відеозйомки телестудії “Гравіс” під час традиційного свята Купала в київському Гідропарку на Венеціанській протоці. З архіву Леопольда Ященка.

У хоровому щоденнику Леопольда Ященка про цей день:

7.VII.[2000]. Свято Купала в Гідропарку планувалося без ночівлі, але погода виявилася сприятливою, і все було добре – краще, ніж торік. Було більше молоді, зокрема, т-во “Сварга” (керівник Людмила Олександрівна). Співали також пристойно, проте репертуар “Радосині” не був як слід використаний. До нас приєдналася також “Либідь” після виступу на святі в Пущі-Водиці. Було більше простору, завдяки тому, що спиляли суху вербу (вона всохла наче на замовлення). Загалом всі задоволені. Телестудія “Гравіс” зняла майже на цілу годину, але на екран пообіцяли 5 хвилин, решта піде в архів – буде пам’ять про те, як святкувалося Купала в кінці 2-го тисячоліття нашої ери.