“РАДУЙСЯ, ЗЕМЛЕ!” – різдвяний вечір “Гомону” 10 січня 1991 року, Будинок художника – АУДІОЗАПИСИ

Один із перших “народних” різдвяних вечорів “Гомону”, який надовго запам’ятався тоді учасникам і глядачам. І, мабуть, перший, який було показано по Українському республіканському телебаченню – до речі, у зв’язку з висуненням керівника хору Леопольда Ященка на Державну премію ім.Т.Шевченка.

Сотні тисяч глядачів були приголомшені осяйним теплом і багатством українського Різдва – із справжніми, непереробленими колядками про Народження Бога, із князями-господарями, воїнами-синами і царівнами-дочками. Тоді “Гомін”, без перебільшення, пройшов із колядою по всій Україні, яка вже чекала на свою Незалежність…

Сьогодні у нас є відцифрований магнітофонний аудіозапис, зроблений з телевізора під час відтворення цього концерту. На жаль, якість його не найкраща, і не всі пісні записано повністю. Але настрій народної різдвяної казки і очікування дива – зберігся.

Усі колективи, які брали участь у концерті, – зі складу хору “Гомін”. Винятком є лише хор “Просвіта”, в якому теж більшу частину становили “гомінчани”. Окрім великого “Гомону”, Леопольд Ященко керував “Криницею”, “Козаками”, “Радосинню” та гуртом музик. Дитячий ансамбль “Гагілка” під керівництвом Лесі Потіцької також працював при “Гомоні”. А невеликий гурт солістів “Євшан” мав свого лідера – Галину Довбецьку. (Докладніше про колективи, гурти й ансамблі зі складу хору »).

Тож слухаємо молодий “Гомін”, що тільки-но злетів на хвилі відродження, і Леопольда Ященка, з чиєї легкої руки в життя багатьох українців повернулася Пісня.

  1. Ой сів Христос та вечеряти (щедрівка). Надія ЗЯБЛЮК – mp3.
  2. Жала Марійка шовкову траву (колядка дівчині). Слобожанщина. Надія ЗЯБЛЮК (спів), Леопольд ЯЩЕНКО (сопілка) – mp3.
  3. Ой красна-рясна в лузі калина (колядка дівчині). Черкаська обл., Звенигородський р-н, від Миколи Горошка. Запис і обробка Леопольда Ященка. Співає ансамбль “КРИНИЦЯ”mp3.
  4. Запорозький марш. Записано в 1960-х роках від кобзаря Євгена Адамцевича, обробка Віктора Гуцала; редакція хору “Гомін”. Грають МУЗИКИ – родина Вербовецьких; сопілки – Леопольд Ященко, Людмила Іваннікова – mp3.
  5. Уставай же, брате (колядка). Галичина. Співає гурт “ЄВШАН”, заспівує Галина ДОВБЕЦЬКА – mp3.
  6. На востоці звізда стала (колядка). Співає гурт “ЄВШАН”, заспівує Галина ДОВБЕЦЬКА – mp3.
  7. Високо мій сусід плоти погородив (лірична). Ансамбль “КРИНИЦЯ”; солісти Леопольд ЯЩЕНКО і Валерій ЯСИНОВСЬКИЙ; супровід – МУЗИКИ, родина Вербовецьких; сопілки – Леопольд Ященко, Людмила Іваннікова – mp3.
  8. Три славнії царі (колядка). Запозичена від студентів Київської консерваторії, 1980-ті рр. Редакція хору “Гомін”. Співають Галина ДОВБЕЦЬКА, Святослав СТУС, Леопольд ЯЩЕНКО – mp3.
  9. Ой у Києві та й на торгові (колядка хлопцеві). З друкованих джерел. Обробка Леопольда Ященка. Співає чоловічий гурт “КОЗАКИ” етнографічного хору “Гомін”; заспівують Леопольд ЯЩЕНКО і Святослав СТУС – mp3.
  10. Ой ішов Богдан походом. Мелодія колядки “Ой видить Бог, видить Творець”, слова та обробка Леопольда Ященка. Співає чоловічий гурт “КОЗАКИ” етнографічного хору “Гомін” – mp3.
  11. Що по морю, морю та по синьому (колядка). Слова Надії Данилевської та Миколи Ткача, музика Леопольда Ященка. Співає чоловічий гурт “КОЗАКИ” етнографічного хору “Гомін”; заспівують Леопольд ЯЩЕНКО і Віталій ФАЛЄТОРОВ – mp3.

    Уривок з кіноальманаху “Культурна спадщина”, випуск 1 – 1991:

  12. Коментар до пісні Що в пана Йвана на його дворі – Леопольд ЯЩЕНКО – mp3.
  13. Що в пана Йвана на його дворі (колядка). Чернігівська обл., Менський р-н, с.Лугове. Записали Микола Ткач і Надія Данилевська, розшифрував Леопольд Ященко. Співає ансамбль автентичного співу “РАДОСИНЬ” етнографічного хору “Гомін”; заспівує Надія ТАПЕРИК – mp3.
  14. Ой не спіть, не спіть, та й добрії люди (колядка). Співає ансамбль “ПРОСВІТА”, керівник Раїса МАРЧЕНКО – mp3.
  15. Радість нам ся явила (колядка). Співає ансамбль “ПРОСВІТА”, керівник Раїса МАРЧЕНКО – mp3.
  16. Вітер у долині (поезія), читає автор – Василь ЮХИМОВИЧ – mp3.
  17. Що то за предиво – в світі новина (колядка). Співає дитячий ансамбль “ГАГІЛКА”, керівник Леся ПОТІЦЬКАmp3.
  18. Ірод-цар за Христом ганявся (колядка). Співає дитячий ансамбль “ГАГІЛКА”, керівник Леся ПОТІЦЬКАmp3.
  19. Прилетіла ластівочка (щедрівка). Наддніпрянщина. Обробка Леопольда Ященка. Співає етнографічний хор “ГОМІН” – mp3.
  20. Віншування – Леопольд ЯЩЕНКО – mp3.
  21. Небо і земля (колядка). З друкованих джерел. Співає етнографічний хор “ГОМІН” – mp3.
  22. Коментар про пісню “А в саду, саду рожа зацвіла” – Леопольд ЯЩЕНКО – mp3.
  23. А в саду, саду рожа зацвіла (колядка дівчині) – mp3.
  24. Коментар про пісню “Ой чого ти почорніло” – Леопольд ЯЩЕНКО – mp3.
  25. Ой чого ти почорніло (історична). Слова Тараса Шевченка, записав на Кубані й гармонізував Віктор Захарченко. Співає етнографічний хор “ГОМІН” – mp3.
  26. Коментар про пісню “Небо ясні зірки вкрили” – Леопольд ЯЩЕНКО – mp3.
  27. Небо ясні зірки вкрили (щедрівка). Тернопільщина. Співає жіночий склад етнографічного хору “ГОМІН” – mp3.
  28. Молода Ганнуся по садочку ходить. Мелодія народна, слова та обробка Леопольда Ященка. Співає етнографічний хор “ГОМІН” – mp3.
  29. Боже Великий, Єдиний. Слова Олександра Кониського, музика Миколи Лисенка; редакція Олександра Кошиця та хору “Гомін” з м.Манчестер (Великобританія).

    Уривок з кіноальманаху “Культурна спадщина”, випуск 1 – 1991. Етнографічний хор “ГОМІН”, диригує Раїса Марченко; запис із різдвяного концерту “Радуйся, земле!” 10 січня 1991 року – фрагмент:

 
У щоденнику Леопольда Івановича цього дня записано:

“Великий концерт “Гомону”, “Криниці”, “Євшану”, “Просвіти”, “Гагілки”, нар.музик у Буд.художників, організований Фондом культури з нагоди висунення на Шевч.премію (також ансамбль автентичного фольклору та молод.група Тараса Гоца). Відкрив вечір Віктор Женченко, промовляли Василь Юхимович, Анатолій Гоц, слухачі із залу. Приймали дуже тепло, хоч були недоробки в організації. Квитки були по 2-3 крб (концерт добродійний). Зал був переповнений. Записували і радіо, і телебачення”.